information projekt press kontakt  
bröllop      fest      vår/sommar      bloomiami      uppdrag     Bilderna ovan är ett urval av de hattar och huvudbonader som jag visade på Slöjd Galleriet i Linköping, maj 2009. Svenska Moderådets vd Lotta Ahlvar invigningstalade på vernissagen och utställningen pågick under hela månaden.

Till kollektionen Bloomiami har inspiration hämtats från ett flertal olika, vitt skilda stilar, och är min personliga tolkning av dessa. Jag har i min gestaltning blandat Bloomsburygruppen med den japanska papperskonsten origami och äldre tecknade figurer. Kollektionens utgångspunkt härrör från en idé om dessa 1920-talets intellektuella som en färgskala och siluetten bär vissa typiska drag från tiden. Den japanska kulturen intresserade mig även att titta närmare på geishans speciella hårprydnader. Därtill förvandlade jag det välkända träsnittet ”Vågen” av Katsushika Hokusai till en bärbar kreation. Som sista ingrediens verkade tanken på Mimmi Piggs charmiga uppenbarelse som en påminnelse om att finna ett lekfullt uttryckssätt i varje objekt.

För att visualisera dessa stilbrytningar valde jag att arbeta med materialen på ett annorlunda sätt. Vanligtvis används inte strå och filt tillsammans utan tillhör skilda säsonger. Till Bloomiami ville jag dock bryta med denna tradition och istället kombinera materialen i en och samma kreation. Därtill gjorde använde jag mig av papper, ett ovanligt material i hattsammanhang, vilket jag veckade till ett diadem med skulptural form.

Stort tack till fotograf Helén Karlsson. Tack även till stylist Annika Nordström, Mia Högfeldt för hår och make-up samt Greta på Stockholmsgruppen.
Emelie Ovesdotter
Telefon 0737 595 758   E-post info@emelieovesdotter.se